26 Ιαν 2010

νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη

Αναγνωρίζοντας την αξία του μητρικού θηλασμού, η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καθιέρωσαν την πρωτοβουλία Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη. Από το 1991 που ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή, περισσότερα από 20.000 νοσοκομεία σε 152 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν χαρακτηρισθεί ως «Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη».
Η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχουν ορίσει δέκα προϋποθέσειςγια να θεωρηθεί ένα Νοσοκομείο «Φιλικό προς τα Βρέφη»:

1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας
2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού.
4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση.
5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.
6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
7. Διευκόλυνση της πρακτικής "rooming in", δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα.
8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά.
9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει.
10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.

διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://www.unicef.gr/news/2009/bf09.php

τρία σημαντικά διεθνή έγγραφα

1. Η Παγκόσμια Στρατηγική για τον θηλασμό των βρεφών και των νηπίων του 2003, αναφέρει ότι : «Τα βρέφη και τα νήπια είναι τα πιο ευάλωτα θύματα των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, είτε αυτές προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα είτε από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η διακοπή του μητρικού θηλασμού και η σίτιση με ακατάλληλα συμπληρώματα διατροφής αυξάνουν τον κίνδυνο υποσιτισμού, ασθενειών και θανάτου. Η ανεξέλεγκτη διανομή υποκατάστατων μητρικού γάλακτος για παράδειγμα σε εγκαταστάσεις προσφύγων, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη και αδικαιολόγητη διακοπή του θηλασμού. Για την πολύ μεγάλη πλειονότητα των βρεφών, η έμφαση πρέπει να δίνεται στην προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού, καθώς και στην έγκαιρη χρήση κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής».

2. Ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας των Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος, που υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1981, καθώς και όλα τα σχετικά του μεταγενέστερα ψηφίσματα, τα οποία μ’ ένα όνομα είναι γνωστά ως «Ο Κώδικας», αποσκοπούν στην προστασία των μητέρων, και εκείνων που θηλάζουν και εκείνων που δε θηλάζουν τα μωρά τους, από την επιρροή των διαφημίσεων όσον αφορά τις διατροφικές επιλογές που θα κάνουν για τα βρέφη τους. Όλα τα προληπτικά μέτρα του «Κώδικα» βρίσκουν εφαρμογή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το Ψήφισμα 47.5 του 1994 επικεντρώνεται συγκεκριμένα στο ζήτημα των δωρεών υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος, μπιμπερό και θηλών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

3. Ο «Πρακτικός Οδηγός για τη Διατροφή Βρεφών και Νηπίων σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης» (έκδοση 2.1, Φεβρουάριος 2007), παρέχει βασική καθοδήγηση σε θέματα στρατηγικής σημασίας, όπως η προετοιμασία και η ενεργοποίηση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Ο πιο πάνω Οδηγός σε ζητήματα σχετικά με το Θηλασμό των Βρεφών και των Νηπίων, έχει ενσωματώσει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την διατροφή τους κατά τη διάρκεια τέτοιων καταστάσεων. Ο Οδηγός έχει ολοκληρωθεί με βάση τον «Κώδικα», για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες προκλήσεις, που οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θέτουν στην εφαρμογή του.

περισσότερα στην ιστοσελίδα της UNICEF: http://www.unicef.gr/news/2009/bf09.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου