25 Ιαν 2010

δελτίο τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η λογοτεχνία ασχολείται με το θέμα του μητρικού θηλασμού – όμως, σε ένα περιβάλλον με πλημμελή υποστήριξη από τις κοινωνικές και τις πολιτικές δομές.

Το ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ σκιαγραφεί ένα ζοφερό τοπίο, μια κοινωνία που απαξιώνει τη φύση και που ρυθμίζεται σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, όπου οι φαρμακευτικές εταιρίες συνασπίζονται σε μια συντονισμένη προσπάθεια να υποκαταστήσουν το μητρικό γάλα με τεχνητές σκόνες. Πρόκειται για μια μαρτυρία για τον τρόπο με τον οποίο το ιδιωτικό σύστημα υγείας υπονομεύει την φυσιολογική διαδικασία του θηλασμού για να προωθήσει τα προϊόντα ολιγάριθμων μεν, αλλά πανίσχυρων σε κύκλους παιδιάτρων και μαιευτηρίων, πολυεθνικών εταιριών.

Με λόγο ποιητικό και αφαιρετικό, με λυρικό και συγκινητικό τρόπο, με κοφτή, καίρια και πυκνή γραφή, το βιβλίο μιλά με την άμεση και ελλειπτική γλώσσα των συναισθημάτων της νέας μητέρας, τη στιγμή που εκείνη, κατάκοπη από τη γέννα και την αγωνία για την έκβαση της νέας ζωής που φέρνει στον κόσμο, έχει να αντιμετωπίσει ένα οργανωμένο σύστημα συμφερόντων, το οποίο προσπαθεί να την πείσει να θρέψει και να αναθρέψει το παιδί της με το δικό τους τρόπο.

Δίπλα στο λεπτοδουλεμένο κείμενο, τα αδρά σκοτεινά σχέδια με κιμωλία και μελάνι συμπληρώνουν με μοναδικό τρόπο αυτό το εξαιρετικά πρωτότυπο αφήγημα.»

Πρωτόγαλα
Κατερίνα Χρυσανθοπούλου
Σχέδια: Χριστίνα Κάλμπαρη
Εκδόσεις Futura
Σελ. 136, 12.5 ευρώ

Διάθεση: από τις εκδόσεις Futura: protogala.futura@gmail.com, 2130327875.
Από 10 Ιανουαρίου 2010 στα κεντρικά βιβλιοπωλεία [Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ελευθερουδάκης, Ιανός, Παπασωτηρίου, Ποθητός]

Η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου (Αθήνα, 1966) είναι υποψήφια διδάκτορας Γνωσιακής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πτυχία Αγγλικής Φιλολογίας και Πληροφορικής και δίπλωμα ψυχοθεραπεύτριας. Εργάζεται ως ερευνήτρια, μεταφράστρια και συγγραφέας.
Γράφει για την ανθρώπινη πλάνη, την αντίληψη και τη συνείδηση του εαυτού, την κατασκευασμένη ταυτότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Από το 2004 δημοσιεύει ποιήματα και διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά (Δέκατα, Πλανόδιον, Μανδραγόρας) και έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Η γυναίκα που έγραφε για τον άντρα» (Κέδρος, 2006), «Πριμαβέρα – κοιτάζω τα μάτια που κοιτάζουν εμένα» (Τόπος, 2007), «Το κινέζικο δωμάτιο» (Τόπος, 2008).

Η Χριστίνα Κάλμπαρη (Αθήνα, 1975) είναι εικαστικός και η δουλειά της πραγματεύεται θέματα μνήμης και παιδικής ηλικίας. χρησιμοποιεί ως μέσο το σχέδιο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και τις εγκαταστάσεις. έχει παρουσιάσει 4 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην ελλάδα και στο εξωτερικό. δείγματα δουλειάς της παρουσιάζονται στον ιστότοπο www.calbari.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου